Der kan være mange årsager til at man som ejer af en tæve ønsker at lade den sterilisere. Den mest oplagte er effektivt at hindre hunden i at kunne få hvalpe, men også for at slippe for, at hunden kommer i løbetid 1-2x årligt og det arbejde der for ejer er i den forbindelse pga blødning i forbrunsten (proøstrus), holde egne eller fremmede hanhunde fra døren. Nogle tæver er ligefrem opsøgende i løbetiden- heraf navnet- og kan være svære at holde hjemme.

Der kan også være medicinske årsager til at man lader sin tæve sterilisere. Ved den traditionelle metode til sterilisation (ovariehysterektomi) fjernes foruden æggestokkene også æggeledere og livmoder. Hermed fjerner man også risikoen for livmoderrelaterede sygdomme som f. eks. livmoderbetændelse (pyometra) ligesom sterilisation kan være et led i behandlingen af godartede svulster i skeden, svulster i mælkekirtlerne, diabetes (sukkersyge) eller epilepsi. Tæver, som har tendens til at blive nedtrykte eller meget trætte i forbindelse med løbetiden eller som plages af gener fra pseudodrægtighed (falsk drægtighed) vil også kunne kureres ved en sterilisation. Derudover skal nævnes at tævens risiko for senere i livet at udvikle svulster i mælkekirtlerne nedsættes betragteligt ved sterilisation af den unge tæve.

Bivirkninger

Overvægt

Inden man beslutter sig for en sterilisation af sin tæve er det dog væsentligt også at kende til bivirkningerne. Hunhunde, som steriliseres vil have en øget tendens til at udvikle overvægt. Dette skyldes at kønshormonerne deltager i reguleringen af både sultfornemmelse og stofskiftet og at en stor del af tævens produktion af kønshormoner fjernes ved operationen. Overvægt er en ikke uvæsentlig faktor som bivirkning, idet overvægt kan give hunden nedsat livskvalitet som følge af f. eks. dårligere udholdenhed, nedsat varmetolerence, vejrtrækningsbesvær samt øget risiko for udvikling af ledsygdomme, hjertesygdomme, diabetes (sukkersyge) mv. og generelt give kortere levetid. Det er derfor meget vigtigt allerede før, eller i forbindelse med sterilisationen, at kontrollere hundens energiindtag via foder og godbidder så man ved behov kan mindste portionsstørrelsen eller skifte til et foder med lavere energimængde. Motion er selvfølgelig også et godt forebyggende middel mod overvægt.

Pelsforandringer

Mange tæver udvikler pelsforandringer i forbindelse med en sterilisation. Især hos hunderacer med mellemlang eller lang pels ses dette tydeligt, da de kan få en øget tilvækst af underpels og dermed få en næsten hvalpeagtig pels, der er sværere at holde for ejer.

Inkontinens

Urininkontinens er en kendt bivirkning, der kan optræde som følge af en sterilisation, på grund af den nedsatte kønshormonproduktion. Inkontinens hos tæven kan oftest behandles succesfuldt med medicin, men behandlingen kan være langvarig og for nogle livslang. Hunden bør inden diagnosen inkontinens som følge af sterilisation stilles selvfølgelig være undersøgt for og have udelukket andre årsager til inkontinens f. eks. Urinvejsinfektion.

Det rigtige tidspunkt for sterilisation af tæven

Når beslutningen om sterilisation af tæven er foretaget er det ikke helt ligegyldning, hvornår indgrebet udføres. En planlagt sterilisation af en tæve bør ske i den hvileperiode der er mellem løbetiderne (anøstrus) for at risikoen for komplikationer i forbindelse med operationen bliver så lille som muligt. Tidspunktet vil for de fleste tæver være fra ca. 4 mdr efter endt løbetidstart og inden æggestokkende begynder at lægge an til næste løbetid. Er man ikke sikker på hundens løbetidsintervaller, vil dyrlægen via mikroskopi af en svaberprøve udtaget fra hundens skede kunne hjælpe med vise ca. hvor i tævens cyklus, den befinder sig. Det er mindre hensigtsmæssigt at planlægge en sterilisation af tæven under dennes løbetid eller mens den er pseudodrægtig, men det kan være nødvendigt ved tilfælde af sygdom som for eksempel livmoderbetændelse, hvor symptomerne oftest optræder i perioden lige efter løbetiden. Ved pseudodrægtige tæver anbefales det at sterilisere disse når symptomerne på falsk drægtighed er ophørt- evt. efter brug af medicin.

Operationen

Sterilisation af en ellers sund og rask tæve foretages ambulant, det vil sige at hunden indleveres om morgenen og kan tage hjem igen samme eftermiddag. Indgrebet foretages under fuld narkose og patienten får smertestillende behandling både i forbindelse med indgrebet og der vil udleveres smertestillende midler til behandling hjemme i nogle dage efter operationen. Hunden skal ankomme faset om morgenen dvs. den må ikke have indtaget foder/godbidder de seneste 8 timer, den må gerne have drukket lidt vand om morgenen og i øvrigt skal den være luftet af. Præcis som ved andre operative indgreb, der kræver narkose tilbydes udtagelse og undersøgelse af en blodprøve for at sikre sig at dyret har normal nyre- og leverfunktion samt normal blodprocent. Efter et sundhedseftersyn og evt. undersøgelse af blodprøver får hunden en beroligende sprøjte -en ”præ” hvori der allerede gives de første smertestillende midler. Når tæven er bedøvet klippes, vaskes og desinficeres operationsfeltet på maven af hunden. Der holdes en høj aseptik (Vi opererer sterilt) under operationen for at hindre infektion i operationssåret.

Hunden bliver syet med sting der opløses, så der skal ikke fjernes sting efterfølgende. Den bliver desuden forsynet med en bugforbinding, der hindrer at hunden slikker i operationssåret, samt får smertestillende medicin med hjem til efterbehandling.

Læs mere om hvordan operationer foregår på vores klinik.

Du finder priser på sterilisation i vores prisliste