Tandrensning af hund2018-05-07T11:16:49+00:00

Tandrensning af hunde

Rigtig mange af vores familiehunde får aldrig børstet tænderne. Det er et kæmpe sundhedsmæssigt problem. Tandlidelser er uden sammenligning en af de hyppigste sygdomme hos vores hunde.

 • Forebyg paradentose

 • Undgå dårlig ånde

 • Fjern tandsten

 • Mindre savlen

Sød hund på klinikken
Book tid
Skriv til os
Ring 70 86 88 88

Tandproblemer hos din hund

Forestil dig, at du gik en hel dag uden at børste dine tænder. Den ”uldne” fornemmelse af plak og belægninger på tænderne og den gradvist dårligere smag i munden – for ikke at tale om lugten af din ånde… Forestil dig så, at du lod værre med at børste tænderne en hel uge, eller hvad med en hel måned? Hvad med et år? Nej vel?

Hvornår har din hund sidst fået børstet tænder?

Rigtig mange af vores familiehunde får aldrig børstet tænderne. Det er et kæmpe sundhedsmæssigt problem. Tandlidelser er uden sammenligning en af de hyppigste sygdomme hos vores hunde. 80 % af alle hunde over 2 år har begyndende tandproblemer, og det kan stå rigtigt slemt til når hunden bliver ældre, 6-7 år.

Vi ser det rigtig tit på vores dyreklinik.

Hund får tandtjek af Dyrlæge Morten BrøggerHund tænder

Symptomer på tandproblemer hos hunde

 • Dårlig lugt ud af munden

 • Savlen

 • Spiseværing

 • Rødmen i tandkødet

 • Tandsten

 • Løse tænder

 • Dårligt humør

 • Irritabilitet og “kort lunte”

Typiske tandproblemer hos hunde

Tandkødsbetændelse

Hvis tænderne ikke bliver holdt rene på den ene eller den anden måde, vil de bakterier, der findes i munden opformere sig på rester af den føde, din hund indtager og danne plak og belægninger på tænderne. Får de lov at blive siddende vil de i første omgang forårsage tandkødsbetændelse.

Du kan se om din hund har tandkødsbetændelse ved at tjekke farven på tandkødsranden. Tandkødsbetændelse ses som tydelig rødme i tandkødet og det kan bløde, når dyret gnaver i/spiser noget hårdt eller når man børster det. Tandkødsbetændelse forsvinder normalt af sig selv, hvis man børster tænderne og tandkødet omhyggeligt, hver dag i 2-3 uger..

Hvis ikke tandkødsbetændelsen bliver behandlet, og plakken får lov at blive siddende, risikerer man, at det udvikler sig til paradentose.

Tandsten

Tandsten opstår fordi kalk i spyttet, binder sig til belægningerne på tænderne. Tandsten dannes først rundt om tanden langs med tandkødet. Hvis der dannes tandsten under tandkødsranden er der stor risiko for paradentose og der er helt sikker også tandkødsbetændelse.

Du kan se om din hund har tandsten, ved at tjekke farven på tænderne. Tandsten er gullige/grålige belægninger og ses tydeligt. Især på hjørnetænder og kindtænder. Tandsten kan ikke fjernes ved alm. tandbørstning, men kan forebygges ved at børste hunden tænder dagligt. Kun dyrlægen kan rense tænderne på din hund. Det sker altid under fuld bedøvelse. Tandsten kan udvikle sig til paradentose, hvis der ikke bliver grebet ind i tide.

Dårlig ånde kan være et tegn på paradentose

Paradentose betyder, at bakterier har fået adgang til tandhalsen og er i fuld gang med at nedbryde kæbeknoglen, hvor tanden er fæstet. Kort fortalt at tænderne bliver løse og falder ud. Det er indlysende, at på dette stadie er hundens ånde rigtig slem, og der er ingen tvivl om, at det gør ondt. Især når den spiser.

Paradentose kan være medvirkende til, at forværre andre sygdomme, som diabetes og hjeresygdomme. Du kan tjekke om din hund har paradentose, hvis du prøver at rokke lidt med hver tand med et par fingre. Hvis de er løse, er der paradentose. Medmindre, der er tale om mælketænder. Hvalpe skifter tænder i 4-7 mdr. alderen.

Paradentose vil altid være fulgt af dårlig ånde.

Diabetes og hjertesygdomme

Bakterier fra sår i munden kan via blodbanerne spredes rundt i kroppen og forårsage stor skade andre steder. F.eks. på hjertet.

 

Forebyggelse af problemer med tænderne

Forebyggelse er den bedste ”behandling”.

Problemer i munden kan nemt forebygges. Langt den mest effektive måde er daglig tandbørstning. Se videoen om hvordan du kommer i gang med at børste tænderne på din hund og, hvad du skal bruge til det herunder.

Forskellige seje/hårde tyggeting, ”dental sticks” til hund, andre tandrensende godbidder/tyggeting, knogler osv. har også nogen effekt. Derudover kan man give særlige tilskud til at komme i foderet eller drikkevandet, til forebyggelse af tandproblemer hos både hund, f.eks. Aquadent.

Forebyg med specialrettet tørfoderprodukter

Der fås desuden flere tørfoderprodukter på markedet, der er specielt rettet mod forebyggelse af mund/tand problemer. Disse produkter har ofte lidt større foderpiller, lavet så tanden skal dybere ned i pillen før den knuses, hvilket giver en øget mekanisk rensning. Oftetst indeholder foderet også særlige kalciumbindere, der binder det kalk i spyttet, så det ikke sætter sig som tandsten på tænderne. Hvis skaden er sket og hunden har tandsten eller paradentose kan det ikke fjernes med tandbørstning, men kræver en behandling hos dyrlægen.

Her blive tænderne renset og poleret, så tandsten ikke umiddelbart genopbygges. Er der løse eller rådne tænder bliver de trukket ud, så hunden ikke længere har ondt når den spiser. Hvis der er alvorlig tandkødsbetændelse eller paradentose, vil hunden få antibiotika samt smertestillende medicin, med hjem til efterbehandling. Mundens celler er meget hurtige til at regenerere så dyrene kommer sig rigtigt hurtigt over behandlingen og begynder hurtigt at tage spise igen.

Book tid
Skriv til os
Ring 40 86 88 88
Tusind tak for en fantastisk god service, og for at håndterer Delila, som er en lidt skrab kat. Delila er blevet så fin, og trives allerede med sin nye frits. Det nye tørkost vi fik med i små prøve poser, er også allerede et hit, hvilket betyder at hun skal over på det. Vi vil klart komme igen, når tiden er inde 🙂læs mere
Facebook user
Facebook user
2019-05-08T17:19:16+0000
5 stjerner til jer, min kat nala var henne og blive sterliseret ved jer idag, og man følte sig virkelig velkommen, og blev taget godt imod, og vores lille nala har haft en god oplevelse ved jer idag, Vi bruger helt klart jer fremover vis vi skal til dyrlæge ��læs mere
Facebook user
Facebook user
2018-06-05T19:22:42+0000
Morten har været en virkelig god og kompetent dyrlæge for vores hund Molly, som allerede havde lidt af gigt i et års tid inden vi begyndte at bruge Morten. Med en kropsvægt på 60+ kg og meget ømme ben og ryg, var det helt essentielt at Morten kunne tilbyde hjemmebehandling. Og da vi måtte tage den tunge beslutning at Molly skulle aflives, ydede Morten en helt ekstraordinær service ved at komme hjem til os med under 1 times varsel og så ovenikøbet på en helligdag. Selvom en aflivelse jo aldrig er en positiv oplevelse, sørgede Morten for at Molly fik en tryg og værdig afsked.Hvis vi engang skal have en hund igen, så bliver Morten vores dyrlæge igen.læs mere
Facebook user
Facebook user
2017-01-04T13:12:12+0000
Jeg har tre katte og Morten er virkelig den bedste dyrlæge vi har haft. Han er simpelthen så god med dyrene og meget ærlig og oprigtig. Man får altid et ærligt svar og han giver dyrene den nødvendige behandling, hverken mere eller mindre. Hvor er det bare skønt, med en dyrlæge, der tænker så meget på kattene og desuden kører med flotte kampagnetilbud, for at bringe antallet af uønskede killinger ned. Stor respekt herfra Morten! Og så giver han forresten altid en god mængderabat på kattefoder, hvilket er skønt når nu man har tre katte der skal have mad 😉læs mere
Facebook user
Facebook user
2016-09-07T23:27:01+0000
Virkelig god dyrlæge! Kan klart anbefales. Den billigste pris på konsultation jeg er stødt på indtil videre og Morten har været rigtig god til at finde den bedste, men samtidig en billig løsning på min hunds problemer. 5 meget store stjerner herfra!læs mere
Facebook user
Facebook user
2016-07-01T11:08:15+0000
Kører gerne de 30 km for at komme ud til Morten , selvom der er en dyrlæge kun 2 km fra os, Morten er både dygtig behagelig, og presser ikke nogen til noget man har sagt nej tak til, og han kommer gladelig ud til os så dyrene kan være i deres vandte omgivelser, ,, Vi bruger KUN Morten , og jeg anbefaler ham til dem jeg kender der har dyr 🙂læs mere
Facebook user
Facebook user
2016-02-08T16:17:14+0000
Hej Morten.Er så glad for at jeg har valgt dig som dyrlæge. Anden gang jeg er hos dig med min kat. Var hos dig i går med min Maine coon kat Tabby, som havde en kæmpe byld og en masse hårknuder. Tak for en rigtig tålmodig og god behandling. Overrasket over at jeg blev ringet op i da fra jer for at høre hvordan Tabby havde det. Det har jeg aldrig prøvet fra en dyrlæge før. Så vil varmt anbefale jer, og vil fremover komme hos jer. Ærgeligt at i ikke behandler hest og kanin også. Knus fra Linda til jer 🙂 I er bare dygtige 🙂læs mere
Facebook user
Facebook user
2015-11-17T18:42:01+0000
En rigtig behagelig og positiv oplevelse at være hos dyrlæge Morten Brøgger i dag! Kyndig, informativ og venlig. Helt sikkert fremtidens faste dyrlæge til vores schnauzer Olga og tibetaner Oskar!! Kan varmt anbefales!!læs mere
Facebook user
Facebook user
2015-10-19T12:39:03+0000
For et par uger siden så jeg er opslag fra Morten om at han holdte store hankatte dag, hvor man kunne få neutraliseret sin hankat til en ganske fornuftig pris - og det gode initiativ tog jeg brug af..OG DET ER JEG UTROLIG GLAD FOR AT JEG GJORDE, for jeg synes at der bliver taget godt om én. Denne dyrlæge sendte en mail ud ang. Hvordan man skulle forbedre sig på sin kats neutralition og dagen før operationen (mandag) modtog jeg en mail ang. Tilbud man kunne få gjort samtidig med neutraliseringen Igår blev min lille hankat på 14 uger så neutraliseret og han havde klaret det super flot! Da jeg hentede ham ved Morten var han selvfølgelig sløv og træt, men da vi kom hjem til Randers og der var gået et par timer, var vores lille Armani blevet sig selv igen Jeg kan varmt anbefale Morten Brøgger! Da jeg synes at jeg er blevet taget hånd om og ført godt igennem hele optakten og selve neutralitionenlæs mere
Facebook user
Facebook user
2015-09-02T09:17:11+0000
Den bedste Dyrelæge jeg har haft til dato og billig samt giver sig tid til både dyrene og ejer altid til at få fat i og kommer gerne hurtigt den bedste anbefaling her fra mig af .Med venlig hilsen Lene Petersenlæs mere
Facebook user
Facebook user
2015-07-15T12:52:13+0000