Tandrensning af hunde

Rigtig mange af vores familiehunde får aldrig børstet tænderne. Det er et kæmpe sundhedsmæssigt problem. Tandlidelser er uden sammenligning en af de hyppigste sygdomme hos vores hunde.

 • Forebyg paradentose

 • Undgå dårlig ånde

 • Fjern tandsten

 • Mindre savlen

Sød hund på klinikken
Book tid
Skriv til os
Ring 70 86 88 88

Tandproblemer hos din hund

Forestil dig, at du gik en hel dag uden at børste dine tænder. Den ”uldne” fornemmelse af plak og belægninger på tænderne og den gradvist dårligere smag i munden – for ikke at tale om lugten af din ånde… Forestil dig så, at du lod værre med at børste tænderne en hel uge, eller hvad med en hel måned? Hvad med et år? Nej vel?

Hvornår har din hund sidst fået børstet tænder?

Rigtig mange af vores familiehunde får aldrig børstet tænderne. Det er et kæmpe sundhedsmæssigt problem. Tandlidelser er uden sammenligning en af de hyppigste sygdomme hos vores hunde. 80 % af alle hunde over 2 år har begyndende tandproblemer, og det kan stå rigtigt slemt til når hunden bliver ældre, 6-7 år.

Vi ser det rigtig tit på vores dyreklinik.

Hund får tandtjek af Dyrlæge Morten BrøggerHund tænder

Symptomer på tandproblemer hos hunde

 • Dårlig lugt ud af munden

 • Savlen

 • Spiseværing

 • Rødmen i tandkødet

 • Tandsten

 • Løse tænder

 • Dårligt humør

 • Irritabilitet og “kort lunte”

Typiske tandproblemer hos hunde

Tandkødsbetændelse

Hvis tænderne ikke bliver holdt rene på den ene eller den anden måde, vil de bakterier, der findes i munden opformere sig på rester af den føde, din hund indtager og danne plak og belægninger på tænderne. Får de lov at blive siddende vil de i første omgang forårsage tandkødsbetændelse.

Du kan se om din hund har tandkødsbetændelse ved at tjekke farven på tandkødsranden. Tandkødsbetændelse ses som tydelig rødme i tandkødet og det kan bløde, når dyret gnaver i/spiser noget hårdt eller når man børster det. Tandkødsbetændelse forsvinder normalt af sig selv, hvis man børster tænderne og tandkødet omhyggeligt, hver dag i 2-3 uger..

Hvis ikke tandkødsbetændelsen bliver behandlet, og plakken får lov at blive siddende, risikerer man, at det udvikler sig til paradentose.

Tandsten

Tandsten opstår fordi kalk i spyttet, binder sig til belægningerne på tænderne. Tandsten dannes først rundt om tanden langs med tandkødet. Hvis der dannes tandsten under tandkødsranden er der stor risiko for paradentose og der er helt sikker også tandkødsbetændelse.

Du kan se om din hund har tandsten, ved at tjekke farven på tænderne. Tandsten er gullige/grålige belægninger og ses tydeligt. Især på hjørnetænder og kindtænder. Tandsten kan ikke fjernes ved alm. tandbørstning, men kan forebygges ved at børste hunden tænder dagligt. Kun dyrlægen kan rense tænderne på din hund. Det sker altid under fuld bedøvelse. Tandsten kan udvikle sig til paradentose, hvis der ikke bliver grebet ind i tide.

Dårlig ånde kan være et tegn på paradentose

Paradentose betyder, at bakterier har fået adgang til tandhalsen og er i fuld gang med at nedbryde kæbeknoglen, hvor tanden er fæstet. Kort fortalt at tænderne bliver løse og falder ud. Det er indlysende, at på dette stadie er hundens ånde rigtig slem, og der er ingen tvivl om, at det gør ondt. Især når den spiser.

Paradentose kan være medvirkende til, at forværre andre sygdomme, som diabetes og hjeresygdomme. Du kan tjekke om din hund har paradentose, hvis du prøver at rokke lidt med hver tand med et par fingre. Hvis de er løse, er der paradentose. Medmindre, der er tale om mælketænder. Hvalpe skifter tænder i 4-7 mdr. alderen.

Paradentose vil altid være fulgt af dårlig ånde.

Diabetes og hjertesygdomme

Bakterier fra sår i munden kan via blodbanerne spredes rundt i kroppen og forårsage stor skade andre steder. F.eks. på hjertet.

 

Forebyggelse af problemer med tænderne

Forebyggelse er den bedste ”behandling”.

Problemer i munden kan nemt forebygges. Langt den mest effektive måde er daglig tandbørstning. Se videoen om hvordan du kommer i gang med at børste tænderne på din hund og, hvad du skal bruge til det herunder.

Forskellige seje/hårde tyggeting, ”dental sticks” til hund, andre tandrensende godbidder/tyggeting, knogler osv. har også nogen effekt. Derudover kan man give særlige tilskud til at komme i foderet eller drikkevandet, til forebyggelse af tandproblemer hos både hund, f.eks. Aquadent.

Forebyg med specialrettet tørfoderprodukter

Der fås desuden flere tørfoderprodukter på markedet, der er specielt rettet mod forebyggelse af mund/tand problemer. Disse produkter har ofte lidt større foderpiller, lavet så tanden skal dybere ned i pillen før den knuses, hvilket giver en øget mekanisk rensning. Oftetst indeholder foderet også særlige kalciumbindere, der binder det kalk i spyttet, så det ikke sætter sig som tandsten på tænderne. Hvis skaden er sket og hunden har tandsten eller paradentose kan det ikke fjernes med tandbørstning, men kræver en behandling hos dyrlægen.

Her blive tænderne renset og poleret, så tandsten ikke umiddelbart genopbygges. Er der løse eller rådne tænder bliver de trukket ud, så hunden ikke længere har ondt når den spiser. Hvis der er alvorlig tandkødsbetændelse eller paradentose, vil hunden få antibiotika samt smertestillende medicin, med hjem til efterbehandling. Mundens celler er meget hurtige til at regenerere så dyrene kommer sig rigtigt hurtigt over behandlingen og begynder hurtigt at tage spise igen.

Book tid
Skriv til os
Ring 40 86 88 88
Facebook API Rating: {"error":{"message":"Error validating access token: Session has expired on Monday, 24-Jun-19 04:00:00 PDT. The current time is Thursday, 18-Jul-19 07:40:46 PDT.","type":"OAuthException","code":190,"error_subcode":463,"fbtrace_id":"AIgaeECd1ntM-TushCpQfjv"}}