Det synes, at være en udbredt opfattelse, at katte ikke rigtigt tæller, når vi taler om ansvar for vores dyr.

Killinger gives rask væk gratis på nettet. Man vil ikke betale for en kat, men giver gerne tusindvis af kroner for en hund.

De færreste vaccinerer og registrerer deres kat, for ”det er jo bare en kat” og i øvrigt bor vi langt ude på landet eller ”det kan være den bliver kørt over i morgen” – og så har man spildt penge på det.

Når katten får helbredsproblemer – orm, øremider, tandsten, bidsår/bylder – vendes det blinde øje til – indtil det er så slemt, at man ikke længere kan ignorere det, for det koster penge, at gøre noget ved det, og man kan jo bare få ny kat gratis.

Når katten har fået uønskede killinger, fordi man ikke har fået sin kat neutraliseret, eller man er blevet træt af sin kat, forsøges de ofte hjemmeaflivet, dumpes i en skov, på en p-plads langt hjemmefra eller foran internatets dør i nattens mulm og mørke.
80 % af de dumpede kæledyr internaterne får ind er katte.
Folk tror, at katte kan klare sig selv, fordi de kan fange en mus. Det er forkert! Katten er blevet et lavstatus kæledyr og det kan vi ikke være bekendt!

Vi har selv tilvalgt, at anskaffe os en kat, og vi har pligt til, at passe ordentligt på den. Katte er også omfattet af dyreværnsloven:

§ 1. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

§ 2. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.

Det er ikke gratis at holde kat

Man bør undersøge om man har økonomi til, at holde kat inden man anskaffer den.

Killingen bør som minimum tjekkes igennem af en dyrlæge, neutraliseres og mærkes. Katte har en formidabel evne til at reproducere sig selv og bliver lynhurtigt til rigtig mange!

Vi har sammensat en killingepakke til den nye katteejer, så de basale ting er på plads – se mere her: https://www.dyresundhed.dk/konsultationer/killingepakke/

Tag ansvar!

Vi vil gerne opfordre til, at man tager sit ansvar som katteejer alvorligt og giver sin kat de bedste forudsætninger for et langt og sundt liv.

De 5 grundsten, der vil have afgørende effekt på din kats helbred;

  • Vaccination og dyrlægetjek.
  • Neutralisering – (inkl. øremærkning og registrering).
  • Kvalitets foder.
  • Forebyggende loppebehandling.
  • Regelmæssige dyrlægetjek og vaccinationer.

På hjemmesiden www.kattens9liv.dk kan du finde mange gode råd om pleje af katte.