At en hund spiser sin egen eller andre hundes afføring kaldes koprofagi og der kan være mange årsager til at den gør det.

Tæver stimulerer deres nyfødte ved at slikke dem bagi. Det er en helt nødvendig adfærd, da hvalpene ikke kan komme af med stort og småt uden hjælp i starten. Hun vil normalt også rydde op efter hvalpene, hvis de har et uheld i deres ”rede”. De fleste tæver holder op med det, når hvalpene begynder at spise selv og deres afføring bliver mere fast. Hvalpe lærer ved at efterligne de andre hunde i flokken og ved at undersøge ting med munden.

Nogle hunde synes, at kunne lide smagen, så hvorfor ikke spise det? Det kan hurtigt blive en uvane. Det er ikke nogen god idé, at hunden spiser afføring, da efterladenskaberne kan indeholde sygdomskim, ormeæg/larver, der kan gøre hunden alvorligt syg.

I sjældne tilfælde kan uvanen skyldes sygdom. Det kan være nedsat bugspytkirtel funktion, der forhindrer hunden i at udskille de enzymer, der skal til for at nedbryde foderet, så hunden ikke får de næringsstoffer, den har behov for. Det kan skyldes blod i afføringen eller en opvækst af bakterier i tarmen. Det kan være tilfældet med en hund, der ikke tidligere har haft uvanen, som pludselig er begyndt på at æde afføring.

Kontakt din dyrlæge, hvis du mistænker, at din hund er syg

Hvordan får jeg den til, at holde op?

Hygiejne: Først og fremmest er det vigtigt, at samle op efter sin hund – også i haven/løbegården.

Dernæst er det vigtigt, at bryde uvanen og forhindre, at hunden får succes med at spise efterladenskaberne. Det betyder, at man må sætte ind med en stædig træning.

Det kan være nødvendigt, at holde hunden i snor på gåturene, til vanen er brudt.

Træning af impulskontrol

Nej/værsgo øvelsen vil være en stor hjælp. Den træner hundens impulskontrol.

1. Denne øvelse kan med fordel startes indendørs. Du sætter dig foran hunden, der blot skal være tæt på og interesseret. Så tager du en rigtig lækker godbid, som du ved hunden ikke kan modstå og lægger den i håndfladen, mens du kigger advarende på den og siger ”Nej”. Med dyb og bestemt stemme. Når hunden forsøger, at tage godbidden, siger du ”Nej” og lukker hånden. Når hunden kigger dig i øjnene, siger du ”Værsgo!”, med lys og opmuntrende stemme og lader hunden tage godbidden. I starten ved hunden ikke, hvad den skal gøre for, at få godbidden. Den vil prøve sig frem på alle mulige måder. Vær tålmodig. Til sidst vil den ”gi op” og kigge på dig for vejledning.

2. Gradvist, som hunden bliver mere sikker, kan du øge afstanden mellem dig selv og godbidden – f.eks. lægge den på gulvet foran dig – samt tiden hunden skal vente på, at få ”Ja”.

3. Efterhånden som hunden forstår øvelsen øger du sværhedsgraden ved f.eks. at lægge godbidden i en skål et stykke væk. Husk, at det er vigtigt, at hunden ikke får mulighed for at begå fejl, og når at snuppe godbidden, når du har sagt ”Nej”, så hold hunden i så kort snor, at den kan gå frem, men ikke kan nå godbidden. Når hunden går frem og prøver, at få godbidden, siger du ”Nej”, én gang, står stille og venter, til hunden har prøvet sig frem. Til sidst vil den opgive og vende opmærksomheden mod dig. Det er NU du skal sige ”Dygtiig” og lokke den til dig, mens du løber baglæns. Når hunden kommer hen til dig, belønner du den med noget endnu bedre, end det der var i skålen. Øvelsen kan direkte overføres til en situation med en hundebæ på jorden i stedet for en godbid i skål.

4. Prøv nu, at stille en række skåle op med godbidder i. Gå slalom mellem skålene, mens du siger ”Nej” og når hunden giver dig øjenkontakt siger du ”Værsgo” til at hunden må spise indholdet. Lad nogle af skålene blive ved med at være ”Nej”. Hvis du er kommet til en ”Nej” skål og hunden giver dig øjenkontakt, giver du den i stedet en godbid, der er endnu bedre end det der er i skålen og siger ”Dygtiig”, inden i går videre. Husk, at holde god afstand til fristelserne i starten og mindsk gradvist afstanden mellem hund og godbids skål.

Når hunden er sikker i denne øvelse, kan du bruge den på gåturene, når du får øje på efterladenskaberne. Start med at træne med hunden i snor.

Kosttilskud

Der findes særlige tabletter til hunde, der spiser deres egen afføring. Og der findes et andet kosttilskud, til hunde der spiser andre hundes afføring.  Begge produkter kan købes i håndkøb på klinikken.