Infektion med øremider er en af de hyppigste ting vi ser på klinikken. Infektionen kan ramme både hunde og katte, men det er hyppigst hos kattene vi ser det. Især de yngre dyr rammes af øremider, da kattene med alderen opnår en vis immunitet. Dog ses øremider også hos ældre dyr, især hvis de har nedsat immunforsvar.

Øremiden (Otodectes cynotis) er en lille mide (0,3-0,5 mm lang), som lever i den ydre øregang, hvor de giver anledning til irritation af slimhinden og overproduktion af ørevoks (indeholdende bakterier, blod, øremider og øremideæg).

De ernærer sig af ørevoks og udsivende væske fra den irriterede slimhinde i øret. De medfører en overproduktion af ørevoks og sammen med affaldsstoffer fra øremiderne kommer det til at ligne kaffegrums i øret.

Smittespredning

Øremiderne spredes fra ét dyr til et anden, når et inficeret dyr ryster på hovedet i nærheden af et andet, eller når dyrene soignerer hinanden, eks. fra mor til afkom.

Det er karakteristisk for infektionen, at det er forbundet med stort ubehag og i mange tilfælde voldsom kløe for katten. Hvis man rører katten ved øret, opdager man hvor voldsomt irriterende det er for katten, idet den ofte vil spjætte med bagbenene for at klø igen. I nogle tilfælde laver katten skader på sig selv når den klør, f.eks. med store betændte sår bag/under ørerne.

Diagnosen stilles i de fleste tilfælde ved, at kigge katten i øret med et otoskop, hvor øremiderne kan ses direkte eller ved et præparat i mikroskopet.

Behandling af øremider hos katte

For at slippe af med øremiderne er det vigtigt at man får behandlet samtlige dyr i husstanden og at man er omhyggelig med behandlingen. Oprensning af ørene i forbindelse med behandling er ligeledes vigtig. Vi har gode ører renseprodukter på hylden til både hunde og katte. Selve behandlingen kan foregå med en gel, der deponeres i øret 1 gang ugentligt i 3 uger eller med pipetter til at dryppe i nakken, som man kender det fra eks loppebehandlinger. Begge dele er receptpligtige.