Gratis tandeftersyn

Langt de fleste hunde og katte børster ikke selv tænder!

Forestil dig, at du gik en hel dag uden at børste dine tænder. Den ”uldne” fornemmelse af plak og belægninger på tænderne og den gradvist dårligere smag i munden – for ikke at tale om lugten af din ånde… Forestil dig så, at du lod værre med at børste tænderne en hel uge, eller hvad med en hel måned? Hvad med et år? Nej vel?

Hvornår har din hund sidst fået børstet tænder?

Rigtig mange af vores familiehunde får aldrig børstet tænderne. Det er et kæmpe sundhedsmæssigt problem. Tandlidelser er uden sammenligning en af de hyppigste sygdomme hos vores hunde. 80 % af alle hunde over 2 år har begyndende tandproblemer, og det kan stå rigtigt slemt til når hunden bliver ældre, 6-7 år.

Undgå tandkødsbetændelse

Hvis tænderne ikke bliver holdt rene på den ene eller den anden måde, vil de bakterier, der findes i munden opformere sig på rester af den føde, din hund indtager og danne plak og belægninger på tænderne. Får de lov at blive siddende vil de i første omgang forårsage tandkødsbetændelse.

Du kan se om din hund har tandkødsbetændelse ved at tjekke farven på tandkødsranden. Tandkødsbetændelse ses som tydelig rødme i tandkødet og det kan bløde, når dyret gnaver i/spiser noget hårdt eller når man børster det. Tandkødsbetændelse forsvinder normalt af sig selv, hvis man børster tænderne og tandkødet omhyggeligt, hver dag i 2-3 uger..

Hvis ikke tandkødsbetændelsen bliver behandlet, og plakken får lov at blive siddende, risikerer man, at det udvikler sig til paradentose.

Din hund kan få tandsten

Tandsten opstår fordi kalk i spyttet, binder sig til belægningerne på tænderne. Tandsten dannes først rundt om tanden langs med tandkødet. Hvis der dannes tandsten under tandkødsranden er der stor risiko for paradentose og der er helt sikker også tandkødsbetændelse.

Du kan se om din hund har tandsten, ved at tjekke farven på tænderne. Tandsten er gullige/grålige belægninger og ses tydeligt. Især på hjørnetænder og kindtænder. Tandsten kan ikke fjernes ved alm. tandbørstning, men kan forebygges ved at børste hunden tænder dagligt. Kun dyrlægen kan rense tænderne på din hund. Det sker altid under fuld bedøvelse. Tandsten kan udvikle sig til paradentose, hvis der ikke bliver grebet ind i tide.

Dårlig ånde på din hund kan være et tegn på paradentose

Paradentose betyder, at bakterier har fået adgang til tandhalsen og er i fuld gang med at nedbryde kæbeknoglen, hvor tanden er fæstet. Kort fortalt at tænderne bliver løse og falder ud. Det er indlysende, at på dette stadie er hundens ånde rigtig slem, og der er ingen tvivl om, at det gør ondt. Især når den spiser.

Paradentose kan være medvirkende til, at forværre andre sygdomme, som diabetes og hjertesygdomme. Du kan tjekke om din hund har paradentose, hvis du prøver at rokke lidt med hver tand med et par fingre. Hvis de er løse, er der paradentose. Medmindre, der er tale om mælketænder. Hvalpe skifter tænder i 4-7 mdr. alderen.

Paradentose vil altid være fulgt af dårlig ånde.

Bakterier ved dårlige tænder kan via blodbanerne spredes rundt i kroppen og forårsage stor skade andre steder. F.eks. på hjertet.

Symptomer på tandproblemer

  • Dårlig lugt ud af munden
  • Savlen
  • Spisevægring
  • Rødme i tandkødet
  • Tandsten
  • Løse tænder
  • Dårligt humør
  • Irritabilitet og ”kort lunte”

 

Er du i tvivl om hvorvidt det er nødvendigt med en tandrensning/tandbehandling, er du velkommen til at ringe og aftale tid til et gratis tandtjek på telefon 40 86 88 88