Katte lever i dag ofte 20 år eller mere, fordi vi er blevet meget bedre til at passe på deres helbred og give dem en sund og nærende kost. Katte regnes som seniorer ved 10 års alderen.
 Det kan være svært som ejer af en voksen kat, at indse, at ens kat er ved at blive senior og derfor har brug for en kostændring og andre særlige hensyn. Katte får ikke grå hår om snuden på samme måde som hunde og de ser ud og opfører sig langt hen ad vejen, som de ”altid” har gjort. I hvert fald indtil de bliver rigtig gamle (+ 15 år).

Men der er en rigtig god grund til, at skifte katten over på senior foder og kræse lidt ekstra om den.
Mange aldersrelaterede problemer og sygdomme kan nemlig meget let forebygges eller tages i opløbet med et kvalitets foder og regelmæssige sundhedstjek.

Ofte sete problemer hos gamle katte er nedsat appetit, nedsat aktivitet, tynd, mat og evt. fedtet pels, og øget fældning.

I takt med, at katten bliver ældre sker der et naturligt slid på kroppen og dens organer og immunforsvaret svækkes.

Vær opmærksom og kontakt dyrlægen, hvis din kat f.eks. drikker og tisser oftere end den plejer, mister appetitten, taber sig, ændrer adfærd, sover meget, har diarre, vejrtrækningsproblemer, dårlig ånde, eller udvikler knuder.

Foder og tilskud

Tilbyd din kat et kvalitetsfoder, tilpasset dens alder og livsstil. Undgå overvægt, da det ikke kun belaster led og knogler, men også kroppen i det hele taget. Overvægt forårsager en kronisk betændelsestilstand i kroppen.
 Kvalitetsfoder til senior kat f.eks. HPM Senior, kan købes hos os til fordelagtige priser.

Giv tilskud af essentielle fedtsyrer, glukosaminoglucaner og plantetilskud, der har en positiv effekt på led, hud/pels og immunforsvar.

Pleje

Regelmæssig pelspleje – også til korthårede katte. Pelspleje stimulerer huden, giver en velplejet pels og virker samtidigt som blid massage, der fremmer blodomløbet.
 Rensning af øjne/ører, evt. klipning af klør og tandpleje er ligeledes væsentlige faktorer, der er med til, at fremme din kats sundhed.

Omsorg og særlige hensyn

Sørg for bløde sovesteder på attraktive steder. Har din kat ømme, stive led er den oftere mindre aktiv og sover mere. Placer sovestederne så katten er fri af træk. Ældre katte foretrækker ofte en varm plads i solen eller tæt på radiatoren. Man kan få kattesenge beregnet til at hænge på radiatoren.

Aktiver din kat. Læg mere vægt på mental stimulering/aktivering. Aktivitets legetøj og aktiv leg sammen med dig er gode eksempler på mental og fysisk stimulation, så din kat fortsat kan have et aktivt senior liv.

Lav små trapper, så din kat lettere kan komme op på evt. møbler og klatretræ.

Sundhed

Fjernelse af tandsten og evt. løse/rådne tænder, kan hjælpe gevaldigt på humøret – for ikke at nævne den dårlige ånde! Tandpine påvirker din kats humør og tolerancetærskel, samtidigt med, at det gør ondt når den spiser.

Halvårlige sundhedsundersøgelser, evt. understøttet af en blodprøve kan fange evt. problemer i opløbet. Opdaterede vaccinationer og forebyggende loppe/flåt behandling er ligeledes vigtige forebyggende foranstaltninger.

Medicinsk smertebehandling kan hjælpe din kat, hvis den allerede er plaget af gigt.

Hvad du skal være særligt opmærksom på?

Svækkede sanser

Ældre katte har ofte nedsatte sanser, dette gælder både syn, hørelse, lugte og smagssansen. Derfor er det særligt vigtigt, at foderet til din senior kat appellerer særligt til din kats smags og lugtesans.

Mund/tandproblemer

Ældre katte har ofte problemer med tænderne. Symptomer som dårlig ånde, tandkødsbetændelse, tandsten og parodontose kan være årsag til nedsat appetit – da det gør ondt når den spiser.

I forbindelse med sundhedsundersøgelse/seniortjek vurderer vi din kats tænder og om den har brug for en tandrensning,

Du kan forebygge tandproblemer ved at børste din kats tænder dagligt, ved at give den foder, der forebygger tandsten, samt ved at tilsætte visse tandplejende produkter til dens foder/drikkevand.

Nedsat nyrefunktion

Nedsat nyrefunktion ses ofte hos ældre katte. Symptomerne er øget drikke og tissetrang, nedsat appetit, opkast, vægtab, diarré, dårlig ånde og evt. sår i munden. Katten bliver svag og apatisk. Årsagen er, at nyrene ikke længere er i stand til at rense blodet tilstrækkeligt for affaldsstoffer.

Hvis din kat får konstateret nedsat nyrefunktion behøver det ikke nødvendigvis ende med en aflivning. Der findes særlige diæter, medicin og tilskud til katte, som skåner nyrene.

Leverproblemer

Det er vigtigt, at din kat spiser tilstrækkeligt. Man må aldrig faste en kat over flere dage. Hvis din kat går fra foderet i flere dage ændres dens stofskifte og den kan få fedtlever. Det gør katten alvorligt syg. Symptomerne er opkast, diarre, dehydrering, feber, apati og evt. gulsot.

En anden alvorlig lidelse i leveren er skrumpelever, der kan skyldes en forgiftning, infektion, eller kræft. Symptomerne er øget drikkelyst, manglende appetit, opkast, vægttab, øget bugomfang, gulsot, mærkelig adfærd.

Sukkersyge

Ligesom os mennesker kan ældre, overvægtige katte også f få sukkersyge. Symptomerne er oftest øget drikkelyst, den tisser mere, er mere træt og taber sig. Der er gode behandlingsmuligheder for disse katte, hvis behandlingen indsættes i tide.

Brystkræft

Ældre katte er særligt udsatte for at udvikle kræft. Særligt hunkatte, der gennem nogen tid har fået p-piller, udvikler ofte kræft i mælkekirtlerne. Symptomerne er hævelser, knuder i forskellig form og størrelse i en eller flere af mælkekirtlerne. Disse kræftknuder er stort set altid ondartede.

Slidgigt

Ældre katte er ofte mindre aktive og sover mere. Det kan skyldes smerter i leddene pga. gigt. Ofte ses der muskelstivhed, halthed eller mindre lammelser hos den ældre kat.
 Slidgigt skyldes en længerevarende overbelastning af kroppens bevæge-
lige led. Når et led overbelastes, kan det føre til en vævsreaktion i form af knoglenydannelser og små benspidser i og omkring leddet. Disse vævsreaktioner giver anledning til smerte. Lidelsen kan også være arvelig.

Overvægt

Som hos os mennesker ses også hyppigt overvægt hos kattene og med de samme følger, som for eksempel gigt, sukkersyge osv.

Adfærdsændring

I takt med at katten ældes, nedsættes evnen til at klare stress og ydre påvirkninger. Det kan medføre forskellige adfærdsændringer som aggressivitet, angst for lyde, overdreven miaven, nedsat appetit osv.

Som det fremgår af ovenstående, er det en rigtig god idé at få lavet et seniortjek af katten og få taget problemerne i opløbet.